HatArtalan értékek

FLP 1.2 ifjúsági kezdeményezés
Ifjúsági projekt a zárt intézményekben (nevelőintézet, fiatalkorúak börtöne) való önkéntesség és ifjúsági munka népszerűsítésére, szakmai támogatására
Projekt kezdete: 2011. szeptember 1.
Projekt vége: 2011. november 30.
Időtartam: 15 hónap
A projekt helyszínei: Pécs, Székesfehérvár-Agárd-Velence, Kecskemét
pályázó: Pécsi Szín-Tér Egyesület (megvalósító: az Egyesület Murál Morál Mező munkacsoportja)

A projektben részt vevő partner szervezetek:
-szakmai felügyelő mentorszervezetek: Életművész Egyesület (Agárd), Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület
-módszertan-átadó szervezetek: Tetthely (Pécs), Üres Tér Színházi Egyesület (Pécs), Murál Morál Mező (Pécs), Életművész Egyesület (Agárd), Emberség Erejével Alapítvány (Pécs)
zárt intézetek: Pécsi Regionális Büntetés-végrehajtási Intézet fiatalkorúak börtöne, Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrahajtási Intézet, Velencei Gyermek-és Nevelőotthon

A Pécsi Szín-Tér Egyesület „HatArtalan értékek – közösségi művészetekkel fiatalkorú elítéltek és gyermekotthonban nevelkedő fiatalok megerősítéséért” című ifjúsági projektjének célja fiatal önkéntesek börtönökben és gyermekotthonokban megvalósuló közösségfejlesztő munkába való bevonása volt; elméleti és módszertani képzés által felkészítésük az említett intézetekben való csoportmunkára, különösen közösségi művészeti módszerek alkalmazására. Az Európai Unió Fiatalok Lendületben Programja által támogatott projektben négy intézet vett részt, melyek helyet s résztvevő fiatalokat biztosítottak az önkéntesek kisprojektjeihez: a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fiatalkorú intézete, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fiatalkorú intézete, a Velencei Gyermekotthon és a Pécsi Gyermekotthon. A projektben összesen 30 önkéntes, 6 mentor és 71 fiatal vett részt, valamint a Pécsi Tudományegyetem Szociológia Tanszéke és Felnőttképzési Karának ifjúságsegítő szaka, a Kecskeméti Főiskola és a Kodolányi János Főiskola mint az ifjúságsegítő és szociális munkás szakos önkénteseket delegáló intézmények. Az önkéntesek munkáját -a zárt intézetekhez előzetesen is kapcsolódó- civil szervezetek tagjai, gyakorló ifjúsági- és szociális munkások mentorálták: Pécsen a Pécsi Szín-Tér Egyesület, Kecskeméten a Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület, Velencén a Szivárvány Törzs Közhasznú Egyesület munkatársai.
A projektnek az önkéntesek bevonásán kívül a másik fontos célja az volt, hogy a Pécsi Szín-Tér Egyesület által zárt intézetekben is kipróbált és varázslatosan működő közösségi művészeti eszközök elterjedhessenek a büntetés-végrehajtás és a gyermekotthonok nevelési rendszerében, s egyre többen építsék azokat munkamódszereik közé.
A projekt különlegességét a közösségi művészeti módszerek használatán kívül a bevont önkéntesek szerepvállalása adja: egyetemi és főiskolai hallgatók az említett intézetekben eddig még nem vezettek csoportfoglalkozásokat.

A kisprojektek eredményeképpen három nagyméretű kültéri falfestmény, egy interaktív óriás társasjáték, egy nagy patchwork-kép és egy fényfestés-performansz született, az önkéntesek egy része szakmai célokat talált, s elköteleződött a terület iránt, a résztvevő fiatalok közt, pedig erősebbé vált a kapcsolat a közös alkotás által. A partnerszervezetek közt szakmai párbeszéd és együttműködés kezdődött, mely továbbra is folytatódik. Mindezek hatására reméljük, hogy a kisprojektek megvalósulásának helyi társadalma elfogadóbb és nyitottabb lett a zárt intézetekben nevelkedő fiatalok iránt.